Volgens sommige schattingen lijden zo’n 30.000 Nederlanders aan het burn-outsyndroom. De oorzaak wordt gezocht in hoge werkdruk, frustratie en langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden stress. Die combinatie veroorzaakt overbelasting, waardoor alle reserves opraken: als een vuur dat alle brandstof heeft verbruikt.

Het meest opvallende symptomen van een burn-out zijn diepe vermoeidheid, nervositeit en een gevoel van falen. Vaak worden zulke symptomen onderdrukt met koffie, alcohol, maagzuurremmers of andere medicijnen. Dit lukt op de korte termijn, maar op langere termijn werken ze het verschijnsel juist in de hand.

Binnen de TCM is een burn-out een uitputting van een of meerdere organen. Je energie en vitaliteit (Qi) is letterlijk uitgeput/op. Je levensvuur (Nier-, Hart- en Milt Yang) staat op een laag vuurtje of is letterlijk opgebrand. Vaak gaat dit gepaard met een stagnatie/blokkade van je energie.

Als je langdurig emoties en stress vasthoudt, leidt dat tot lichaamsgebieden die onvoldoende ‘geleefd’ en daarmee verkrampt zijn. Ze krijgen onvoldoende bloed en zuurstof. Hierbij kunnen acupunctuur en tuina helpen de doorstroming weer op gang te brengen en de gebieden te vitaliseren. Tuina is een massagevorm die door zijn zachtheid en vriendelijkheid goed aansluit bij de hypersensitiviteit die veel mensen met burn-outsyndroom ervaren.

Acupunctuur kan heel goed ingezet worden bij een burn-out. Met name vanuit de holistische benadering; lichamelijke-, emotionele- en mentale klachten kunnen als eenheid begrepen en behandeld worden.
. Het kan prima samengaan met een medisch traject, gesprekken bij een psycholoog/coach, yoga en meditatie etc. Het is belangrijk dat je eigen ‘pakket’ samenstelt van behandelingen en disciplines die je helpen bij je herstel.

Aanvullend aan de acupunctuur kan er voedingsadvies gegeven worden en/of Chinese kruiden voorgeschreven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 Acupunctuur1