Cupping

Cupping-therapie is een oude vorm van alternatieve geneeskunde waarbij een therapeut een paar minuten speciale cups op de huid plaatst om afzuiging te creëren. TCM gelooft dat veel pijn afkomstig is van de Qi-blokkering of vanwege koude vochtigheid die de meridiaan blokkeert. Cupping wordt gebruikt om de bloedstroom te mobiliseren en de vochtige koude energie uit het lichaam te verdrijven, zodat de pijn kan worden verlicht. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt cupping vaak gebruikt in combinatie met acupunctuur om verkoudheid en spierpijn te behandelen.

Wat is bijwerkingen van cupping

Een blauwe plek wordt veroorzaakt wanneer kleine bloedvaten worden beschadigd of gebroken als gevolg van trauma aan de huid (of het nu ergens tegenaan stoot of jezelf met een hamer raakt). Het verhoogde gebied van een bult of blauwe plek is het gevolg van bloed dat uit deze beschadigde bloedvaten in de weefsels lekt, evenals van de reactie van het lichaam op de verwonding. Een blauwe plek wordt medisch een kneuzing genoemd. Een paarsachtige, platte blauwe plek die optreedt wanneer bloed naar de bovenste huidlagen lekt, wordt een ecchymose genoemd.

Waar kan cupping voor worden gebruikt

Cupping kan helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. En een positief effect bij gordelroos, acne, gezichtverlamming en een bepaalde vorm van nekpijn.

Copyright © 2021 Acupunctuur1