Tuina

Tuina ofwel Chinese medische massage is naast acupunctuur en Chinese kruiden één van de therapieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en is een Chinese vorm van massage.
Tuina kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Net als bij acupunctuur is het uitgangspunt steeds van een goede diagnose van de patiënt volgens de regels van de TCG. Tuina therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op genezing gerichte behandelingen. Door de Yin en Yang aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica.

De verschil tussen Tui Na en western massage

Tui Na is gebaseerd op Chinese geneeskunde. In tegenstelling tot westerse massage technieken, gaat Tui Na verder dan de spieren, botten en gewrichten om met het lichaam te werken op een dieper, energieker niveau. Tui Na-beoefenaars willen de energie van de cliënt met hun handen voelen en de stroom en distributie van die energie tijdens de sessie beïnvloeden. Tui Na-massage wordt vaak gebruikt in combinatie met andere TCM-therapieën, waaronder acupunctuur, Chinese kruidengeneesmiddelen, moxibustie en cupping.

Wat is de Tui Na-techniek

Tijdens een sessie gebruiken beoefenaars oscillerende en druktechnieken die verschillen in kracht en snelheid. Tuina-massage kan worden gedaan als een sterkere deep tissue-massage of als een zachtere, energetische behandeling.

Sommige technieken zijn meer yin, wat zachter, passiever en meditatiever is. De yang-benadering is actiever, dynamischer en fysieker en creëert intensere sensaties door diepe blokkades en knopen te stimuleren.

De beoefenaar masseert de spieren en pezen en gebruikt manipulatietechnieken om het lichaam opnieuw uit te lijnen. Passieve gewrichtsbewegingen worden gebruikt om de functie van spieren en gewrichten te herstellen.

Afhankelijk van uw behandelaar en uw specifieke behoeften, worden verschillende technieken in een sessie gebruikt. Om de effecten van de behandeling te versterken, worden kruidenkompressen of kompressen, lotions en zalven gebruikt.

Tuina-massage maakt gebruik van massagetechnieken zoals acupressuur, myofasciale afgifte en reflexologie.
Er zijn acht basistechnieken die worden gebruikt bij tuina-massage:

  • palperen (mo)
  • weer samenkomen (jie)
  • tegengestelde (duan)
  • tillen (ti)
  • drukken op (een)
  • kneden (mo)
  • duwen (tui)
  • hou het vast (na)

Copyright © 2021 Acupunctuur1