Slapeloosheid

Slapeloosheid is een vorm van slaapstoornis waarbij een persoon moeite heeft met vallen of slapen. Symptomen zijn ook vaak ’s nachts wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen.
Dit leidt tot vermoeidheid, lage energie, verminderde mentale alertheid en concentratie overdag.

Vanuit TCM-oogpunt is slapeloosheid een manifestatie van een shen (geest) stoornis die verschillende interne disharmonieën de geest onrustig maakt en zo slaapproblemen veroorzaakt. Tijdens het consult zullen artsen vragen stellen over het slaappatroon en de mate van vermoeidheid overdag; bovendien moet rekening worden gehouden met iemands levensstijl en regelmatige emotionele en fysieke toestand. Doorgaans zullen individuen speciale onderzoekstechnieken ondergaan voor beoordeling en op basis van de verzamelde klinische informatie zal een subtiel patroon van disharmonie worden gediagnosticeerd en een specifiek behandelplan worden opgesteld.

Volgens TCM-ervaring betekent moeilijk inslapen dat het lichaam warmte heeft verzameld of pathogenen heeft verbrand; rusteloze slaap betekent dat het lichaam zowel de accumulatie van pathogenen als bepaalde aspecten van een tekort heeft; gemakkelijk wakker worden van de slaap en moeite om weer in slaap te vallen, zijn gewoon een tekort dat gewoonlijk wordt gezien in een verzwakte milt en hart. Wanneer geassocieerd met tekenen zoals opgezette buik, maagklachten, boeren en gebrek aan eetlust, is de slapeloosheid meestal te wijten aan milt- en maagaandoeningen. Hartaandoeningen kunnen ook optreden bij symptomen zoals slaapstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn en vergeetachtigheid; frequent angstig ontwaken, verlegenheid, prikkelbaarheid en zuchten gaan gepaard met aandoeningen van de lever en galblaas.

Aangezien TCM slapeloosheid beschouwt als een van de tekenen van een interne disharmonie, zijn kruiden of acupunctuur altijd gericht op het hervatten van de harmonieuze functie van de zieke organen, waarbij de normale toevoer van de fundamentele stoffen wordt gegarandeerd om het lichaam weer in balans te brengen. Deze methoden samen zorgen voor een algemeen regulerend effect op het overactieve lichaamssysteem, zorgen ervoor dat het naar een rustiger toestand overgaat en bereiden zich voor op de slaap.

Over het algemeen heeft slapeloosheid voor de meeste mensen een goede prognose. Als er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden voor de slapeloosheid, des te acuter en ernstiger het slaapprobleem, des te gemakkelijker het te behandelen is, omdat er geen uitgebreide pathologische veranderingen zijn. Als slapeloosheid echter chronisch wordt, kan de behandeling maanden duren.

Copyright © 2021 Acupunctuur1