Overgewicht

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is overgewicht een ziekte die ontstaat door indigestie en de bron is “slijmvocht” of een metabole “jam”. TCM-therapie is een traag proces van aanpassing van het menselijke metabolisme en werkt alleen na inname van medicijnen gedurende twee tot drie maanden. Dit is onaanvaardbaar voor de vele mensen die een waarneembaar gewichtsverlies van dag tot dag willen. Het handhaven van een gezond dieet en lichaamsbeweging is de beste manier om gewicht te verliezen. Zodra dergelijke gewoonten zijn gevormd, zijn de resulterende voordelen levenslang, d.w.z. maaltijden met een verhouding 2: 1 groente / vlees, het drinken van thee in plaats van koolzuurhoudende frisdranken en het eten van kleine, frequente maaltijden. Hier is een eenvoudige, gemakkelijke methode om het gewicht te verminderen door “lucht te eten”: neem tien minuten voor een maaltijd een tiental keer diep adem vanuit het middenrif om de eetlust te verminderen. Doorzettingsvermogen is essentieel bij het nastreven van deze specifieke methode, en dat doorzettingsvermogen ligt inderdaad aan de basis van succesvol en langdurig gewichtsverlies.

Soorten obesitas vanuit een TCM-perspectief
Syndroomidentificatie is het uitgangspunt en de basis van TCM-behandeling. Meestal classificeert TCM overgewicht en obesitas in vier typen:

  1. Overmatige interne slijm en vocht
  2. Stagnatie van Qi (vitale energie) en bloed
  3. Yang-deficiëntie van milt en nier
  4. Lever Qi-stagnatie
  • Overmatige interne slijm en vochtigheid

Slijm is een belangrijk concept bij TCG, dat niet alleen duidt op slijm door hoest of afscheiding uit de neus, maar ook op stilstaand lichaamsvocht. De milt zou aan de basis liggen van alle slijmproductie. Wanneer de milt beschadigd raakt, zoals het eten van te veel zoet voedsel en het krijgen van te weinig beweging, zal het zijn plicht om afvalstoffen en voedsel te verplaatsen en te transformeren niet nakomen. In plaats daarvan zullen deze metabole afvalstoffen zich verzamelen, verzamelen en transformeren in kwaadaardige vochtigheid. Als vochtig kwaad aanhoudt, zullen ze na verloop van tijd stollen tot slijm en vetweefsel worden. Het overmatige interne slijm manifesteert zich als overgewicht, vergezeld van vermoeidheid, zwaarte van het lichaam, opgezette borst en of maag en in sommige gevallen een slechte eetlust. De tong heeft een slijmerige bedekking van een coating, terwijl er een rollende, strakke pols is. Dit type obesitas is over het algemeen het gevolg van een eetstoornis of in de tweede plaats door een andere ziekte. De behandeling draait om het wegvegen van slijm en het verwijderen van stagnatie. Zodra het slijm is weggevaagd, kan de qi (vitale energie) soepel en gemakkelijk bewegen. Dit bevordert de beweging van slijm en vermindering van vet met als uiteindelijk resultaat een vermindering van obesitas.

  • Stagnatie van Qi (vitale energie) en bloed

Patiënten die deze aandoening vertonen, kunnen last hebben van prikkelbaarheid of lage motivatie, volheid van de borst of borst, slapeloosheid, een dromerige toestand, menstruatiestoornis of amenorroe (afwezigheid van menstruatie) en onvruchtbaarheid. Sommige patiënten klagen over hoofdpijn. Er kunnen duizeligheid en gevoelloosheid van de vier ledematen zijn; en de tong is donkerrood met een witte dunne laag of een dunne en vettige laag. De pols is soepel en aan het rollen. Dit komt omdat de beweging van bloed niet soepel is of gemakkelijk stroomt. Stasis blokkeert de bloedvaten en remt het qi-mechanisme (vitale energie). Daarom verzamelen en hopen vet en vocht zich op in de bloedvaten, waardoor het bloed stroperiger wordt. Als dit na verloop van tijd aanhoudt, zullen obesitas en arteriosclerose (verdikking en verharding van de slagaders) het gevolg zijn. De belangrijkste behandeling is om de bloedstroom te versnellen en stagnatie te verwijderen.

  • Yang-deficiëntie van milt en nier

Het derde type is yangeficiëntie van milt en nier. Mensen in deze categorie voelen zich vaak uitgeput of vermoeid. Ze kunnen last krijgen van onderrug- en kniezwakte, kortademigheid, impotentie of een laag libido. De pols is diep en fijn, de tong is bleek en zonder coating. Genetische factoren kunnen bij deze aandoening een rol spelen. Het kan ook het gevolg zijn van andere ziekten, stress of een ongezonde levensstijl. De rol van de milt-yang bij de spijsvertering kan worden vergeleken met een proces van fermentatie en distillatie tijdens het koken. Het is echter de controlerende kracht, de nier-yang, is de wortel van alle fysiologische activiteiten in het lichaam. De twee werken samen: milt-yang-deficiëntie kan leiden tot nier-yang-deficiëntie en nier-yang-deficiëntie kan leiden tot milt-yang-deficiëntie. Hoe dan ook, als de nier een tekort krijgt, zal de milt niet in staat zijn om effectief voedingsstoffen te produceren voor de behoeften van het lichaam. In het geval van een yangtekort van de milt en de nieren is er niet genoeg qi (vitale energie) om het slijm te transformeren of te smelten. De behandeling omvat het versterken van de milt en het verhelpen van de nierdeficiëntie.

  • Lever Qi-stagnatie

Leverstagnatie veroorzaakt door langdurige sterke emoties of depressie leidt tot disharmonie tussen de milt en de lever en veroorzaakt vochtretentie. Omdat de lever depressief is, is de galblaas ook depressief en uitgeput; de eb en vloed van deze organen raken uit balans en het qi-mechanisme (vitale energie) stroomt niet vrijelijk. Vandaar dat vettroebelheid moeilijk kan worden getransformeerd en na verloop van tijd leidt tot obesitas. De tong heeft een witte en vettige laag. De pols rolt of is pijnlijk. Mensen in deze categorie hebben de neiging om overtollig vet in de buik af te zetten. Het lichaam is opgeblazen en individuen voelen zich uitgeput van energie. Individuen kunnen ook last hebben van overmatige afscheiding van sputum, duizeligheid, duizeligheid, kokhalzen, een droge mond, gebrek aan verlangen naar eten of drinken en ongemak in borst en buik. De behandeling omvat het verbeteren van de leverfunctie, het deblokkeren van de galblaas en bewegende stagnatie.

Copyright © 2021 Acupunctuur1