Onvruchtbaarheid

Acupunctuur als behandeling voor onvruchtbaarheid laat geweldige resultaten zien, zowel bij mannen als bij vrouwen. Acupunctuur kan worden beschouwd als een succesvolle behandeling bij het herstellen van de vruchtbaarheid bij patiënten, door de kwaliteit van het sperma en de functie van de eierstokken te verbeteren en het endocriene systeem en de hormonen in evenwicht te brengen.

Onvruchtbaarheid wordt beschouwd als het onvermogen om zwanger te worden bij een seksueel actief stel dat een jaar probeert zwanger te worden. 8-12% van de paren in de wereld kampt met onvruchtbaarheidsproblemen, en in deze moderne tijd wordt het percentage groter. 20% van de gevallen is te wijten aan zowel mannelijke als vrouwelijke factoren. Problemen die zich bij mannen kunnen voordoen zijn abnormaal sperma, een lage beweeglijkheid van het sperma of een laag aantal zaadcellen. Oorzaken kunnen genetische factoren zijn, langdurig gebruik van steroïden, leeftijd, obesitas, stress en ontsteking van de testikels, cystische fibrose, diabetes en andere ziekten. Bij vrouwen kunnen zich problemen voordoen zoals een polycysteus ovariumsyndroom, hyperprolactinemie, schildklierproblemen, hormonale onbalans, slechte eierkwaliteit, kanker, aids, enz. Risicofactoren en oorzaken zijn leeftijd, obesitas, eetstoornissen, roken, alcohol, stress, infecties en andere.

Door de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) treedt onvruchtbaarheid op als gevolg van een verstoord vitaal evenwicht en blokkades in de Qi-energie en de bloedcirculatie. Wanneer de vrije stroom van energie wordt geblokkeerd, kan dit een tekort, stagnatie of warmte-syndroom.

  • Het deficiëntiesyndroom blokkeert en verstoort de seksuele en reproductieve functie van zowel mannen als vrouwen.
  • Het stagnatiesyndroom blokkeert de vrije stroom van energie en bloed en beperkt de circulatie naar de weefsels in de voortplantingsorganen.
  • Het hittesyndroom houdt verband met ontstekingsprocessen die van invloed zijn op de spermakwaliteit en gynaecologische infecties.

Wanneer bekend is welk syndroom moet worden behandeld en het probleem is opgelost, keert het lichaam terug naar gezondheid en kan de bevruchting van nature gebeuren. TCM ziet elke patiënt als uniek en de behandeling wordt uitgevoerd op basis van hun huidige toestand en samenstelling. Acupunctuurbehandeling kan de hormonen in evenwicht brengen, het immuunsysteem versterken, de energie en de bloedstroom reguleren, de stasis en het slijm verwijderen en het zenuwstelsel stimuleren. Met een combinatie van acupunctuur en kruiden is het mogelijk om de ovariële en folliculaire functie te verbeteren en de bloedtoevoer naar het baarmoederslijmvlies te verhogen. Meestal wordt een combinatie van acupunctuur en kruiden gebruikt.

Copyright © 2021 Acupunctuur1