Moxa

Moxibustion is een vorm van warmtetherapie waarbij gedroogde plantaardige materialen genaamd “moxa”. Het is verbrand op of zeer dicht bij het huidoppervlak. De bedoeling is om de stroom van Qi in het lichaam op te warmen en te stimuleren. Het verwarmt de meridianen en verdrijft koude. Het kan worden gebruikt om de bloedsomloop over gebieden met chronische pijn of spierspanning te bevorderen.

Hoe ruikt het?

Er is een klein ongemak verbonden aan moxibustie: de rook en geur. Hoewel er zogenaamde rookloze soorten moxa zijn, produceert de geprefereerde echte moxa (gemaakt van bijvoet) veel rook bij verbranding. In onze kliniek gebruiken we vaak een kleine hoeveelheid moxa kegel, omdat deze erg klein is waardoor de geur en de rook zeer acceptabel is.

Wat wordt moxibustion voor gebruikt?​

Moxibustion kan worden gebruikt om ziekten te voorkomen en de gezondheid te behouden als onderdeel van tonificerende behandelingen om de organen en het immuunsysteem te helpen versterken. Het verwarmt de meridianen en verdrijft koude. Het kan worden gebruikt om de bloedsomloop over gebieden met chronische pijn of spierspanning te bevorderen. Het wordt vooral gebruikt voor pijn die erger is bij blootstelling aan koud of vochtig weer, zoals bij sommige soorten artritispijn, en bescherming tegen verkoudheid en griepstammen.  Wanneer toegepast op acupunctuurpunten die de qi versterken en opheffen, kan moxibustie het immuunsysteem versterken en helpen bij vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en nog veel meer.

Waar moet u op letten na moxibustion

Probeer na de moxibustion meer warm water te drinken. En vermijd één dag douchen of baden.

Copyright © 2021 Acupunctuur1